+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 15 z 18

Temat: Instalacja Windows na flash USB

Użytkownik Avatar Bercik

Domyślnie

Cześć,

Walczę już kawałek czasu. Moim celem jest zainstalowanie Windows (dowolnego) na dysku flash pod USB (pendrive).

Windows 2003 serwer po odpaleniu instalatora widzi pendrive jako dysk, lecz jego wybór kończy się komunikatem jak w tym przypadku.
    Program startowy komputera nie może uzyskać dostępu do dysku zawierającego wybraną partycje lub wolne miejsce.[/b]
    Także próbowałem instalować na FAT32 oraz NTFS. Zawsze to samo. Następnie spróbowałem Windows 2008 Datacenter - nie widzi w ogóle pendrive. Prawdopodobna przyczyna to .. no nie wiem własnie, bo brak sterowników USB raczej nie wchodzi w grę (w końcu to nie jest naped SATA)

Linuksa po mniejszych lub większych bojach (w zależności od distro) udało się zmusić do pracy. A niestety z Windowsem nie mogę sobie poradzić. Zaznaczam jednak, że jeśli chodzi o instalacje systemu Z pendriva nie ma problemów. Systemy sie bootują, instaluje na zwykłym dysku i wszystko chodzi. Teraz chcę zainstalować na pendrivie.

Jeszcze jutro spróbuje z windows 7, ale obawiam się, że efekt będzie taki sam jak z 2008 (ta sama rodzinka).

No to jak, ma ktoś jakiś pomysł?

p.s.
    jeszcze jedno - tą instalacje próbuje przeprowadzić w VMwarze, jak odzyskam napęd optyczny to spróbuje 'po bożemu' ale nie wydaje mi się, że ma to jakieś kosmiczne znaczenie.

Your pony died 'cause it wasn't pretty enough..

Domyślnie

Witam.
    Miałem ten sam problem, męczyłem się z nich chyba tydzień.
    Dyskutowałem o tym pod podanym przez Ciebie adresem i tam też podałem rozwiązanie, które okazało się banalnie proste (przynajmniej w moim przypadku) - aktualizacja BIOSu

Użytkownik Avatar Bercik

Domyślnie

Przed chwilą zrobiłem update. Tak jak się spodziewałem - nie pomogło. jakieś inne pomysły?

Domyślnie

Wszystko musisz zrobić z prawami administratora

#1 Formatowanie klucza USB
    Kod:
    diskpart
    select disk xx (xx to numer dysku, użyj list disk aby poznać numer dysku o który chodzi)
    clean
    create partition primary
    select partition 1
    active
    format fs=fat32
    assign
    exit

#2 nadpisywanie bootsectora

Kod:
    D:\boot\bootsect.exe /nt60 E:
    // D: to napęd z płytą instalacyjną, E: to nasz klucz usb
    w przypadkach starszych systemów (mówię tu o xp) należy użyć /nt54 zamiast /nt60

#3 kopiowanie plików na usb

Kod:
    xcopy D:\* E: /s
    //tak samo jak poprzednio D: to nasza płyta z instalką a E: to usb

nie wiem czy instalacja xp z usb się powiedzie ale na pewno zainstalujesz win 7 bo tak zrobiłem

nie zapomnij tylko o ustawieniu bootowania na klucz usb w biosie

// o wybaczcie za posta niezwiązanego z tematem, nie będę się tłumaczył po prostu zrobiłem błąd
    Ostatnio edytowane przez BambiTheGrey ; 14-11-2009 o 14:42

Użytkownik Avatar Bercik

Domyślnie

Ten tutorial wyjaśnia jak instalować windowsy Z pendrive -nie NA nie.
    Jak zaznaczyłem w pierwszym poście - instalacja z pena jako nośnika danych to żaden problem.

Domyślnie

Rozmawiałem na privie z kolesiem z innego forum, który też miał ten problem i on twierdzi, że jest to wina biosu i jeśli update nie pomógł to raczej nic nie da się zrobić

Domyślnie

elo,

powinienes zainteresować się tym:

http://www.weethet.nl/english/hardwa...omusbstick.php

Lub czyms w tym stylu, tworzy na usb bootowalnego pendriva, wrzucasz tam pliki z winXPi ustawiasz sciezke co ma rozruszać (zobaczysz na plycie?? albo poszukaj na ainternecie
    repeat
    Messagebox(handle, 'Szacunek Ludzi Ulicy', 'UltrasGS', MB_OK);
    Until Brak Warunku zakończenia

Użytkownik Avatar Bercik

Domyślnie

@Legalnl
    To również tutorial który pokazuje jak zbootować instalke z pena, a nie jak zrobić, aby go na nim zainstalować.

Użytkownik (R) Avatar djmentos

Domyślnie

To nie jest wina biosu, ale systemu. Też tak chciałem zrobić kiedyś. I zacząłem od brutalnego rozwiązania. Format flasha do fat. Cd do napędu i przy instalacji windows wybrałem żeby na tym usb się zainstalował niestety ponowny rozruch powodował bsod. Potem na necie jakieś tuty ogarniałem ale w sumie nic to nie dało i się poddałem
    po drodze wyczytałem że win podczas uruchomienia sprawdza czy to hdd i może przez to się sypie. Ale czy to prawda to nie wiem

Domyślnie

Bercik otóż tam nie pisze jak odpalić Windowsa itp itd ale po zapoznaniu się z tym lub podobnymi materiałami na pewno nakieruje Cie na dobrą drogę, program Create an MS-DOS startup disk tworzy juz botowalnego USB, sprawdź na płycie czy na necie skąd startuje płyta XP i już. ja tym programem robiłem USB z narzędziami typu memtest itp co tez trzeba zbotować i działa wiec myślę ze z XP powinno być podobnie :P jets tez program do robienia LIVE XP chyba tez na pendriva ale nie pamiętam nazwy.

PS: w necie są tez polskie artykuły, poczytaj o tym programie itp a na pewno znajdziesz :P
    repeat
    Messagebox(handle, 'Szacunek Ludzi Ulicy', 'UltrasGS', MB_OK);
    Until Brak Warunku zakończenia

Użytkownik Avatar Bercik

Domyślnie

Legalnl,
    Tak, wepchnięcie hirena, memtesta czy czegokolwiek na pena to żaden problem. Ten kreator po prostu umożliwiał zbootowanie pena. Tu chodzi to aby pen był celem instalacji a nie jego źródłem ;|

djmentos,
    tak zgadza się, instalator sprawdza to i owo. Wyszukałem nawet tutorial w którym trzeba było edytować MASE plików na płycie, aby oszukać instalator, niestety operacja się nie powiodła. Jestem tam gdzie byłem, a pomysłów już brak, bo przetestowałem wszystko co miałem w głowie.

Dawni Moderatorzy Avatar grzonu

Domyślnie

jesli nawet uda ci sie uruchomic winde z pendrive to dlugo nie pozyje
    bo windows przeprowadza mase operacji odczytu i zapisu na minute co szybko wykonczy go.
    Filmy online---Grzonu Blog

1) Moje gg to nie pomoc techniczna w obsludze keyloggerow!!! Na gg i pw pomagam tylko w kwestiach organizacyjnych forum. Masz problem to pisz na forum.
    2) Nie zajmuje sie malware a uprzedzajac pytanie "czemu?" - bo taki mam kaprys!

Użytkownik Avatar Bercik

Domyślnie

Tak się składa, że Linux rzeźbi więcej logów, niż Windows. Poza tym - ten system ma tylko sie z pena włączyć. Wszystkie ważne rzeczy będą na innym nośniku.

Dawni Moderatorzy Avatar grzonu

Domyślnie

Ale windows dosc mocno kozysta z czegos takiego jak pamiec wirtualna ktora tworzy na nosniku. W tym przypadku na pendrive i kozysta z niej jak z ramu wiec to nie tylko kwestia logów.
    Filmy online---Grzonu Blog

1) Moje gg to nie pomoc techniczna w obsludze keyloggerow!!! Na gg i pw pomagam tylko w kwestiach organizacyjnych forum. Masz problem to pisz na forum.
    2) Nie zajmuje sie malware a uprzedzajac pytanie "czemu?" - bo taki mam kaprys!

Użytkownik Avatar Bercik

Domyślnie

1. Pamieć wirtualną można przenieść na inny nośnik i wyrzucić z C:\
    2. Można ją w ogóle wyłączyć, tak na przykład zrobiłem na laptopie.

+ Odpowiedz na ten temat