+ Odpowiedz na ten temat
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Programy nie chc± siê skompilowaæ, ci±gle widnieje 'fatal error'

Wink Programy nie chc± siê skompilowaæ, ci±gle widnieje 'fatal error'

witam
    pobra³em Masm32
    skopiowa³em na próbê kod ¼ród³owy jak to by by³o skompilowaæ program i lipa:
    Kod:
    .model  TINY                                 ;dyrektywa model, mowi kompilatorowi
                                                       ;na jakim modelu pamieci bedzie operowal

.code                                            ;dyrektywa .code rozpoczyna czesc kodu
    org    100h                                    ;dyrektywa org 100h, jest informacja
                                                        ;dla kompilatora, ze program jest typu .com
    Start:                 
            mov        bx, OFFSET Tablica     ;przeslanie do bx offsetu tablicy "Tablica"
            mov        cx, DL_TABLICY         ;przeslanie do cx (licznika petli) dlugosci tablicy
            xor        ax, ax                         ;zerowanie rejestru ax poprzez xor

Petla:                                            ;etykieta petli
            add        al, byte ptr [ds:bx]       ;dodaj do al bajt z tablicy
            inc        bx                                ;przesun sie o jedno miejsce dalej  w tablicy
    loop    Petla                                   ;skocz do "Petla" póki cx <> 0

mov        bx, dl_tablicy              ;przeslij do bx dlugosc tablicy
            div        bx                               ;podziel ax przez bx, wynik w ax
            mov        [Srednia], ax              ;przeslij zawartosc ax, do miejsca w pamieci
                                                        ;oznaczonego jako Srednia
            mov        ah, 4Ch                      ;zakonczenie programu
            int        21h
    ;==========================================================================
    ;miejsce z danymi
    dl_tablicy        EQU     12       
    Tablica                DB      01h, 02h, 00h, 10h, 09h, 30h
                    DB      13h, 08h, 12h, 08h, 0Ah, 05h
    Srednia                DW      00h

END Start

a i jeszcze wypróbowa³em Tasm'a i te¿ skopiowa³a na próbê kod ¼ród³owy czy mi siê skompiluje i lipa:
    .model tiny

.code

org 100h

start:

** mov** ah, 9

** mov** dx, offset info

** int** 21h

** mov** ah, 0

** int** 16h

** mov** ax, 4C00h

** int** 21h

info** db** 'Witaj ¦wiecie.$'

end start

I nie wiem co ju¿ robiæ, aby siê skompilowa³y, a nie chcê u¿ywaæ innych kompilatorów...

pracuje na trzydziesto-dwu bitowym vi¶ciacku
    Ostatnio edytowane przez widmo17 ; 07-07-2010 o 01:57

Dawni Moderatorzy Avatar hxv
    Do³±czy³
    09-08-2006
    Sk±d
    Stalowa Wola

Domy¶lnie

W pierwszym przypadku do¶æ jasno pisze Ci, ¿e nie mo¿e uzyskaæ dostêpu do pliku.
    W drugim strzelam, ¿e te gwiazdki s± niepotrzebne.
    I jak chcesz korzystaæ z masm32 to polecam WinAsm, ca³kiem fajne IDE w³asnie dla tego kompilatora.
    Nie pomagam, nie wykonuje zleceñ, nie mam czasu. Chcesz co¶? Pisz do kogo¶ innego.
    hxv blog | Micha³ W³odarczyk (^hxv) - blip

Domy¶lnie

Cytat Napisa³ hxv Zobacz post
    W pierwszym przypadku do¶æ jasno pisze Ci, ¿e nie mo¿e uzyskaæ dostêpu do pliku.
    wiem, ¿e nie mo¿na uzyskaæ dostêpu, ale dlaczego ?
    byæ mo¿e mam zabezpieczenie przed kopiowaniem na dysk C:\ i zapis, ale jak to wy³±czyæ i czy to na pewno to bêdzie problemem ?

W drugim strzelam, ¿e te gwiazdki s± niepotrzebne.
    tak tak, ale ja tych gwiazdek nie wstawia³em....

Do³±czy³
    09-08-2006
    Sk±d
    Stalowa Wola

Domy¶lnie

Cytat Napisa³ haxs Zobacz post
    byæ mo¿e mam zabezpieczenie przed kopiowaniem na dysk C:\ i zapis
    No to upewnij siê i ew. co¶ z tym zrób.
    czy to na pewno to bêdzie problemem ?
    Jest taki stary, sprawdzony sposób - we¼ i sprawd¼.

TASMowi najwyra¼niej nie podoba siê sposób, w jaki zapisujesz liczby (bo zdaje siê, ¿e b³±d jest w³a¶nie w liniach, w których one wystêpuj±).

Proponowa³bym Ci przed zabraniem siê za assemblera jego naukê, naprawdê u³atwi Ci to sporo rzeczy.
    Nie pomagam, nie wykonuje zleceñ, nie mam czasu. Chcesz co¶? Pisz do kogo¶ innego.

Domy¶lnie

pobra³em winasm
    i te¿ b³±d wywala

Ostatnio edytowane przez haxs ; 07-07-2010 o 01:48

Do³±czy³
    09-08-2006
    Sk±d
    Stalowa Wola

Domy¶lnie

No to sprawd¼, czy mo¿na zapisywaæ do katalogu C:\masm32. Je¶li nie to albo zrób co¶, ¿eby mo¿na by³o albo zmieñ katalog na jaki¶, w którym siê da.

Domy¶lnie

TASMowi najwyra¼niej nie podoba siê sposób, w jaki zapisujesz liczby (bo zdaje siê, ¿e b³±d jest w³a¶nie w liniach, w których one wystêpuj±).
    ale tutaj jako¶ wszystko gra:
    http://haker.com.pl/showthread.php?t=12403

Do³±czy³
    09-08-2006
    Sk±d
    Stalowa Wola

Domy¶lnie

Wybacz, nie przyjrza³em siê dok³adnie. Tych gwiazdek ma tam nie byæ - nie wiem sk±d siê wziê³y, wiem ¿e tam nie pasuj±. I druga sprawa - WinAsm bêdzie kompilowa³ przy pomocy mas32 - kod z tasm'a raczej nie zadzia³a.

Moderator Avatar widmo17
    Do³±czy³
    16-07-2007
    Sk±d
    irc.freenode.net #bimbrownia.org

Domy¶lnie

komPILAcja, nie komPLIKAcja... ; d

HOMEPAGE - http://widmo.soa1.org - programowanie, security, serwery.

Domy¶lnie

¯eby u¿ywaæ tasm z WinAsmem potrzebne zainstalowaæ fasm add-in i troche poczytaæ pomoc. Tu jest gotowy paket do wykorzystania innych asemblerów z WinAsmem, a na forumie s± kilka tematów o tym.

Swoj± drog±, pie³ny tekst z wynikamy kompilacjê bêdzie lepiej ni¿ screenshot gdzie widaæ tylko czêsæ ich.

Pozdrawiam!
    szurik

+ Odpowiedz na ten temat

Uprawnienia

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów